Leporello19 2018

 

مسودة Notes

Leporello 2019 Editie van 19

Recto verso hoogwaardige artprint op Awagami Inbe papier, met de hand afgewerkt

Formaat gesloten: 14 x 9 x (H) 1,5 cm, open: 14 x 220 cm

Hard cover met bladgoud 23 kt op snee aan de kop

 

De leporello kwam tot stand na een werkbezoek in 2018 met Kunstenpunt, een organisatie van de Vlaamse Overheid, die de ontwikkeling binnen de kunsten stimuleert. 

Naar aanleiding van dit bezoek in het Midden-Oosten (Amman, Ramallah, Jeruzalem en Haïfa) is een soort dagboek ontstaan. 

De leporello is een notitieboekje vol van associatieve beelden, die zijn blijven hangen na deze intense trip. Via die beelden krijgen we een inkijk in het hoofd van de kunstenaar: hoe ontstaat een lijn in een chaos van indrukken? Hoe vormen zich relaties tussen de politieke, artistieke context van het Midden-Oosten en de eigen artistieke praktijk? 

De leporello is een terugkerende vorm in het werk van Griet Dobbels. 

In 2015 verscheen het Artist Book: Straight Line Attempt (Posture Editions N°16) in een oplage van 300 exemplaren.,

De nieuwe leporello onder vorm van de Editie Notes is een kantelpunt in het werk van Griet Dobbels. Het is de start van een nieuwe stap in haar oeuvre. Momenteel werkt ze aan de volgende Straight Line Attempt in het Midden-Oosten. 

De reeks van werken met de titel Straight Line Attempt, gaat over positie kiezen en de pogingen tot controle. De Straight Line Attempt is de rechte lijn van de blik, een rechte lijn op een kaart of de strakke lijn van de kust. Ze speelt in op onze universele behoefte om te meten en daar telkens weer, niet in slagen. Het gaat over kijken en perceptie, over het verwarren van de weergave van de realiteit met de realiteit zelf en over onzichtbare lijnen, zichtbaar maken.